Distaza abdominală

Dacă burtica pare încă gravidă la câteva luni după naștere, o afecțiune abdominală postpartum numită diastază abdominală( rectă) ar putea fi de vină. Separarea abdominală are loc atunci când uterul în creștere face ca cei doi mușchi lungi și paraleli ai abdomenului să se separe unul de celălalt. Acești mușchi se întind de la piept la pelvis, chiar sub piele, pe mijlocul burții. Separarea abdominală se datorează parțial presiunii bebelușului în creștere și parțial datorită modificărilor hormonale care au loc în timpul sarcinii. De obicei începe în a doua jumătate a sarcinii. Separarea abdominală este mai frecventă la femeile care au avut mai mult de un copil, au vârsta peste 35 de ani, au nascut prin cezariană sau care au gemeni. Uneori, țesutul se vindecă, iar mușchii se reunesc după naștere, atunci când nivelul hormonilor revine la nivelurile dinaintea sarcinii.
Dar dacă acest lucru nu se întâmplă în trei până la șase luni, este posibil sa se ajunga la un decalaj care nu se va închide fără tratament. Studiile arată că aproximativ 40% dintre femei au o diastază la șase luni după naștere.
Care sunt semnele și simptomele separării abdominale?
Dacă există diastază abdominală după nașterea copilului, este posibil să apară un decalaj între cele două benzi ale mușchilor abdominali. Unele femei cu separare abdominală suferă și de dureri de spate, deoarece separarea împiedică mușchii abdomenului să sprijine spatele.
Diastaza poate fi corectată cu exerciții specifice, sub îndrumarea unui kinetoterapeut specializat. Dacă intenționați să aveți mai mulți copii, merită efortul de a repara o diastază cu kinetoterapie pentru a vă întări peretele abdominal înainte de următoarea sarcină. Poate reapărea, dar este probabil să fie mai puțin severă.
O diastază abdominală poate duce la complicații de sănătate, inclusiv dureri de spate cronice, incontinență urinară, constipație, dureri pelvine sau de șold.
Este vreodată prea târziu pentru a corecta o diastază abdominală?
Nu. Cu o îngrijire adecvată, o diastază poate fi închisă chiar și la ani după nașterea ultimului copil. Cât timp durează vindecarea depinde de severitatea diastazei (distanța dintre mușchii abdominali separați și deteriorarea țesutului conjunctiv întins), precum și de implicarea pacientei de a remedia problema.
La Neuroklinik va putem ajuta să corectați diastaza abdominală cu ajutorul terapiilor personalizate de kinetoterapie, fizioterapie si masaj.  Pentru programări sunați la telefon 0753061113, sau acces ați linkul http://neuroklinik.ro/contact/.
Vă așteptăm!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *