Deformarile coloanei vertebrale la copii

Începe școala și părinții se pregatesc intens ca micuții lor să aibă tot ce le trebuie pentru noul an scolar. Puțini știu însă că o postură corecta este deosebit de importantă pentru micuții lor. Statul prelungit la masă, ghiozdanele grele, utilizarea îndelungată a device-urilor electronice, lipsa mișcării și a sportului, pot determina posturi vicioase și chiar cifoze, scolioze sau lordoze care se agravează rapid dacă nu sunt tratate la timp.

Încă din clasa a II-a, atitudinile vicioase și chiar cifozele și scolioze se întalnesc la aproximativ 20% din copiii unei clase, iar în clasa a VIII-a procentul creste la 70%. Studiile medicale arată ca scoliozele sunt mai frecvente la fete, copii mai înalți sau sportivi, la copiii cu o alimentaţie nepotrivită, care suferă de rahitism sau alte boli ale sistemului musculoscheletal. Cele mai frecvente sunt scoliozele idiopatice ale adolescenților care apar în jurul vârstei de 8 – 10 ani. Însă sunt o serie de afecțiuni care apar în perioada preșcolară și trebuie depistate precoce. La copiii preșcolari, scoliozele au un potențial de evoluție foarte mare, care, la un an doi de evoluție, ajung la un grad extrem de mare de deviație.

Conform unor studii medicale, durerile de coloană vertebrală sunt boala nr.1 în ţările industrializate. Cauzele principale ale apariţiei acestor deformaţii se datorează numărului mare al cazurilor de scolioză nediagnosticate în copilărie, pe fondul neprezentării la medic și neacordării importanţei cuvenite pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului. Incidenţa scoliozei la copii constituie 12-14%. Romania se afla pe primul loc în Europa in ceea ce priveste numarul formelor grave si foarte grave de scolioza, una dintre explicatii fiind ca nu sunt diagnosticate si tratate corect.
Scolioza poate aparea la orice varstă și este una dintre cele mai dificile probleme ale ortopediei, caracterizată prin tulburări funcționale, schimbări morfologice şi radiologice ale coloanei, toracelui, bazinului şi a organelor interne. Fără tratament, deformația scoliotică progresează, agravînd afectarea sistemelor cardiovascular, respirator, funcția ficatului și rinichilor, putând duce la complicatii deosebit de grave. De asemenea, celelalte două deviaţii ale coloanei, cifoza şi lordoza sunt şi ele ignorate de medici şi de părinţi, ori tratate empiric. Din acest motiv, ajung să fie depistate în stadii avansate.
Tratamentul diformităților coloanei vertebrale se poate realiza pe următoarele căi: profilactic, medicamentos, prin recuperare medicală (electroterapia, fototerapia, termoterapia, masajul, kinetoterapia, sportul terapeutic), ortopedic (contenţii suple – scolioze uşoare, contenţii rigide sau corsete – scolioze medii, severe şi cele operate) sau chirurgical.
La Neuroklinik Center, în Moara Vlăsiei, te putem ajuta în tratarea posturii vicioase a copilului tău prin programe de recuperare medicală pediatrică personalizate.
 

Programează acum o evaluare motrica inițală pentru copilul tau, la numarul de telefon 0753061113 sau completand formularul de pe linkul http://neuroklinik.ro/contact/.
Vă așteptăm!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *