STIMULAREA ELECTRICA FUNCTIONALA (FES)

FES (functional electrical stimulation) – Stimularea electrica functionala – reprezinta un tip de curent electric care genereaza contractia musculaturii pacientului facilitand efectuarea de lucru mecanic (efectuarea pasului d.ex.).

FES contribuie la buna functionare a placii neuromotorii si la intarirea celulei musculare, conducand astfel la cresterea fortei pacientului in efectuarea pasului.

Obiectivul este ca pacientul sa poata merge independent.

FES poate fi folosit pentru a produce activitate la nivelul musculaturii paralizate sau slabite ca urmare a unei afectiuni neurologice.

D.ex. paraplegie spastica, paralizie cerebral, traumatisme crebrale sau medulare.

Elelctrozii se aplica pe pielea pacientului. Terapia nu este dureroasa iar pacientul are senzatia unor usoare furnicaturi ce pot fi, in majoritatea cazurilor, bine tolerate.

Acest echipament este esential in desfasurarea activitatilor de fiziokinetoterapie si permite utilizarea in activitatile de terapie la domiciliul pacientilor dar si in aer liber, ceea ce in contextul pandemiei Covid 19 este deosebit de important.

Pentru ca pacientul sa poata efectua miscari(a face pasi, a merge) este necesar ca neuronii sai motori sa fie stimulati.

In cazul unei leziuni la nivelul maduvei spinarii d.ex., muschii responsabili cu efectuarea miscarilor nu mai functioneaza cum trebuie si astfel miscarea nu mai este posibila (sau se face deficitar)

Ajungem in acesta situatie pentru ca neuronii motori responsabili cu efectuarea miscarilor nu mai primesc semnalele necesare de la sistemul nervos central(SNC). (adica de la sistemul de comanda)

Aceasta se intampla deoarece caile de comunicatie neuronale (ni le putem reprezenta ca niste cabluri telefonice) dintre centrul de comanda si neuronii responsabili cu efectuarea miscarii (neuronii motorii) sunt sectionate total/partial (in cazul leziunilor de la nivelul maduvei spinarii) Deci semnalul nu mai poate ajunge datorita intreruperii cailor de comunicatie.

Tocmai la acest nivel intervine aparatul de stimulare electrica functionala. Prin electrozii aplicati, aparatul emite local catre neuronii motori stimulii electrici necesari efectuarii miscarilor. Practic suplineste/inlocuieste acei stimuli electrici necesari efectuarii miscarii care nu mai pot ajunge la neuronii motori deoarece, cum am vazut anterior, caile de comunicatie sunt intrerupte.

Axonul neuronului preia stimulul produs de aparat si propaga potentialul de actiune catre jonctiunea neuromusculara.

Efectul consta in aceea ca celulele musculare (fibrele musculare) se contracta si genereaza forta musculara.

Datorita fortei musculare, pacientul poate efectua miscarea membrelor inferioare si deci mersul redevine posibil.

In concluzie, FES este util pentru copiii si adultii care, datorita unei afectiuni neurlogice, nu au capacitatea de a-si misca corespunzator mainile si/sau picioarele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *